Penerimaan pelajar kursus Bahasa Arab terhadap penggunaan Google Classroom semasa proses pengajaran dan pembelajaran dalam talian = Arabic Language course students' acceptance on the use of Google Classroom during online teaching and learning process - Abdullah, Alif Fahmi; Mohd Said, Najmuddin; Misnan, Siti Nabilah (Al-Qalam International Journal of Arabic Studies, 2025)
Pelbagai platform pembelajaran digital dibangunkan untuk menyokong proses pembelajaran dan pengajaran dalam talian, antaranya ialah platform Google Classroom. Kajian ini dilaksanakan bertujuan untuk mengenal pasti tahap penerimaan pelajar kursus Bahasa Arab terhadap penggunaan Google Classroom. Kajian ini menggunakan Model Penerimaan Teknologi (TAM) sebagai model rujukan utama kajian di mana melibatkan 118 orang pelajar yang mempelajari kursus bahasa Arab secara dalam talian yang telah dipilih secara rawak. Instrumen soal selidik digunakan untuk mendapatkan data kajian dan diedarkan kepada responden menggunakan platform Google Forms. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian SPSS Versi 26. Dapatan kajian mendapati bahawa tahap penerimaan pelajar terhadap penggunaan Google Classroom semasa proses pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian adalah tinggi. Pelajar juga menunjukkan sikap yang positif terhadap penggunaan Google Classroom sebagai salah satu medium pembelajaran secara dalam talian. Penerimaan pelajar bahasa Arab terhadap Google Classroom menunjukkan bahawa aplikasi ini sesuai digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran dalam talian.