Co-teaching: dua guru, satu irama pembelajaran - Abdul Ghani, Azril Shahreez (Radio Televisyen Malaysia, 2025)
Kata orang, dua kepala lebih baik daripada satu. Namun dalam bilik darjah yang semakin kompleks, ungkapan itu tidak lagi sekadar peribahasa. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) merancang memperkenalkan co-teaching dalam Kurikulum Persekolahan 2027, dan ramai tertanya sama ada dua guru dalam satu kelas benar-benar mampu mengubah pengalaman belajar murid. Pada dasarnya, co-teaching kelihatan mudah. Dua guru berkongsi kelas, saling menyokong dan memberi perhatian kepada murid. Namun seperti mana-mana usaha berpasukan, pelaksanaannya memerlukan keserasian dan kefahaman yang jelas antara rakan sejawat. Jika tidak dirancang dengan baik, sesi yang sepatutnya lancar boleh menjadi kurang teratur. Di banyak sekolah, ruang bilik darjah yang terhad, jadual guru yang padat dan beban tugas harian yang semakin meningkat menjadikan co-teaching mencabar untuk dilaksanakan sepenuhnya. Idea dua guru dalam satu kelas memang menarik, tetapi perlu disokong oleh perancangan yang teliti supaya matlamat asalnya benar-benar tercapai.