Realisme magis dan budaya masyarakat Melayu Nusantara dalam novel Cinta Sang Ratu = Magical realism and Malay Nusantara culture in Cinta Sang Ratu - Jaafar, Ismail; Nopiah, Julaina; Mohd Zaid, Nur Zaidatul Syafiaa (UUM Press, 2025)
Aliran realisme magis wujud dalam karya sastera yang mempunyai gabungan antara dua dunia, iaitu dunia nyata dengan dunia fantasi. Aliran ini memainkan peranan penting dalam dunia sastera kerana memperlihatkan budaya dan adat resam masyarakat di Nusantara melalui cerminan kehidupan yang digambarkan dalam karya sastera. Sehubungan itu, makalah ini berhasrat untuk mengenal pasti tiga prinsip realisme magis Wendy B. Faris (2004), iaitu irreducible elements, merging realms dan disruption of time, space and identity yang terdapat dalam novel Cinta Sang Ratu karya Ramlee Awang Murshid (2007). Selain itu, konteks budaya dan adat resam Melayu Nusantara yang sarat dengan unsur tradisional yang terakam dalam karya ini turut dianalisis menerusi prinsip unsettling doubts. Analisis kandungan diupayakan untuk menganalisis karya berpacukan teori realisme magis. Dapatan kajian menunjukkan bahawa unsur magis seperti unsur sihir, kepercayaan kepada tuhan dan gangguan waktu, yang merupakan antara unsur magis utama, ditonjolkan dalam novel Cinta Sang Ratu. Unsur magis ini memenuhi prinsip teori realisme magis yang telah dikenal pasti. Prinsip realisme magis membuktikan kewujudan gabungan antara dunia nyata dan dunia magis melalui unsur-unsur yang telah dinyatakan. Selain itu, kajian ini juga memberi impak dari sudut pemahaman budaya masyarakat Melayu dari Nusantara, khususnya menerusi kesinambungan budaya seperti aspek Jenglot dan silat antara kedua-dua negara ini yang terdapat dalam Cinta Sang Ratu. ***** The magical realism genre is often found in literary works that combine two worlds: the real world and the fantastical realm. This genre is significant in literature as it highlights the culture and traditions of the Malay Archipelago through the portrayal of life in literary works. This study seeks to delineate three aspects of magical realism as articulated by Wendy B. Faris (2004): irreducible elements, merging realms, and disruption of time, space, and identity, as evidenced in the Ramlee Awang Murshid’s (2007) novel, Cinta Sang Ratu. The cultural context and Malay Nusantara customs, which are imbued with traditional aspects in the novel, are also examined through the lens of unsettling doubts. Content analysis is employed to examine the novel using the magical realism theory. The findings reveal that key magical elements, including witchcraft, belief in God, and temporal anomalies, are prominently included in Cinta Sang Ratu. These magical elements support the magical realism theory identified. The notion of magical realism illustrates the interplay between the actual and the magical realms through the aforementioned characteristics. This study also affects the readers’ understanding of the Malay archipelago’s societal culture, notably on the continuity of cultural elements such as Jenglot and silat found in the two countries discussed in Cinta Sang Ratu.