Benteng akhlak di tengah-tengah gelombang digital - Mohd munir, Nur Syuhada; Rusly, Roslan (KELOPAK ANGGUN SDN. BHD., 2025)
Artikel ini membincangkan cabaran pembentukan akhlak dalam kalangan kanak-kanak dan remaja di era digital yang pantas berkembang. Penulis menyatakan bahawa persekitaran digital bukan sekadar media hiburan dan pendidikan, tetapi turut membentuk identiti serta cara berfikir generasi muda. Peningkatan kes keganasan seksual terhadap kanak-kanak sejak 2020 hingga 2024 serta kadar buli pelajar yang meningkat pada 2024 menunjukkan bahawa garis panduan sedia ada masih belum cukup mengekang fenomena tersebut. Antara punca utama ialah pengaruh media sosial dan permainan dalam talian, pengabaian hubungan keluarga, serta peringeran nilai kendiri dan interaksi sosial. Kerajaan telah mencadangkan tindakan seperti pengukuhan kandungan pendidikan nilai dan akhlak, kawalan penggunaan media sosial untuk bawah 16 tahun, serta pemantauan keselamatan di sekolah. Penulis turut menekankan peranan penting pempengaruh media sosial serta ibu bapa dan guru dalam menyemai budaya positif agar generasi muda bukan sekadar “terpengaruh” tetapi menjadi pempengaruh yang menyumbang kepada pembangunan sahsiah dan nilai masyarakat.