Dunia digital jerat baharu remaja - Mohd munir, Nur Syuhada; Rusly, Roslan (Media Mulia Sdn. Bhd., 2025)
Peningkatan kes salah laku dalam kalangan kanak-kanak dan remaja seperti buli, jenayah seksual dan penyimpangan sosial akibat pengaruh dunia digital. Statistik oleh PDRM menunjukkan peningkatan ketara kes keganasan seksual dan buli antara tahun 2020 hingga 2024. Fenomena ini dikaitkan dengan faktor keluarga, rakan sebaya, ketagihan permainan dalam talian dan pendedahan kepada media sosial yang berlebihan. Ketagihan digital bukan sahaja menjejaskan prestasi akademik, hubungan sosial, serta kesejahteraan emosi dan psikologi remaja, malah mencetuskan masalah seperti kemurungan dan kebimbangan. Artikel ini turut menyorot langkah kerajaan membendung isu keselamatan di sekolah termasuk cadangan menghadkan penggunaan media sosial bagi pelajar bawah 16 tahun. Penulis menekankan tanggungjawab sosial pempengaruh media dalam menyebar nilai positif dan mendidik masyarakat agar golongan muda tidak terus terjerat dalam budaya digital yang merosakkan akhlak dan sahsiah.