Kebijaksanaan diplomasi Anwar, ASEAN angkat negara dan serantau - Bakar, Osman; Kim Beng, Phar (News Straits Times Sdn. Bhd., 2025)
TARIKH 8 Ogos 1967 akan sentiasa dikenang sebagai tarikh lahir ASEAN. Ditubuhkan di Bangkok bagi mengelakkan blok lawan Perang Dingin menjadikan Asia Tenggara sebagai medan pertempuran proksi, ASEAN kini sudah matang menjadi blok 10 negara yang tidak lama lagi akan menjadi 11 dengan penyertaan Timor-Leste dan masih mampu mengejutkan dunia.