Laporan perkhidmatan analisis data inventori sumber marin dan persepsi komuniti untuk pengezonan semula taman laut Pulau Tioman - Mohamed, Juliana; Miskon, Mohd Fuad; Mohd. Hanapiah, Muhammad Faiz; Roslan, Rozie Syahirah; Mas Lanasrie, Mas Nurul Alia; Che Suhaimi, Che Alia Syakila; Ihsan, Nur Afiqah; Jafar, Nurul Amira (Jabatan Perikanan Malaysia, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menilai semula data terkini, mengumpul pandangan dan persepsi pihak berkepentingan, serta menyediakan laporan komprehensif mengenai cadangan pengezonan semula kawasan perlindungan marin di Pulau Tioman. Untuk melancarkan proses pengumpulan data, sesi Perbincangan Kumpulan Fokus (FGD) telah diadakan di tujuh kampung utama di sekitar Pulau Tioman. Sesi ini melibatkan penyertaan aktif pelbagai pihak berkepentingan, termasuk pengusaha chalet dan resort, pengusaha bot dan teksi air, pengusaha selam skuba, agensi kerajaan, serta organisasi bukan kerajaan (NGO). FGD ini bertujuan untuk mendapatkan maklum balas dan pandangan komuniti setempat mengenai pemetaan biodiversiti marin, ancaman yang dihadapi serta cadangan menambahbaik taman laut. Kajian mendapati bahawa Pulau Tioman memiliki biodiversiti marin yang tinggi seperti habitat terumbu karang dan spesies penting lain seperti penyu karah, penyu agar, dugong, ikan lumba-lumba, pelbagai spesies jerung dan pari. Namun, ekosistem ini terancam akibat pemutihan dan kerosakan terumbu karang, pencemaran minyak dan sampah, aktiviti pukat tunda, dan jaring hantu, dengan kawasan seperti Pulau Renggis, Batu Malang, Nayak dan Pulau Tulai mengalami kerosakan ketara. Aktiviti rekreasi berimpak rendah seperti kayak mendapat sokongan, sementara cadangan jetski ditolak kerana risiko keselamatan dan gangguan ekosistem. Langkah penambahbaikan yang disarankan meliputi penguatkuasaan dan pemantauan berterusan, penambahan infrastruktur, pemuliharaan habitat termasuk restorasi karang dan pengurusan tukun tiruan, program pendidikan alam sekitar, serta pengurusan zon memancing tradisional dengan peraturan ketat.