i-Mesra tipu pengguna Islam? - Ibrahim, Muhammad Irhammudi (Media Mulia Sdn. Bhd., 2025)
DALAM dunia yang kian mabuk dengan slogan pendigitalan dan kemudahan teknologi, muncul pula satu aplikasi bernama I-Mesra, kononnya pemudah cara kepada peniaga, mesra pengguna dan simbol ketelusan status halal inventori bahan mentah. Sayangnya, kemesraan yang diuar-uarkan itu ternyata tidak mesra kepada ekosistem pensijilan halal Malaysia yang sudah terbina sekian lama dengan disiplin perundangan, standard piawaian antarabangsa dan sistem pengawasan patuh syariah yang ketat. Di sebalik paparan kod pengimbas QR yang…