Guna kuasa pengaruh, 'nama besar' untuk cegah buli - Rusly, Roslan (Media Mulia Sdn Bhd, 2025)
Artikel ini membincangkan isu buli yang semakin membimbangkan di Malaysia, khususnya dalam kalangan remaja celik digital. Budaya buli tidak boleh diletakkan semata-mata di bahu sekolah atau kerajaan, sebaliknya memerlukan kerjasama semua pihak termasuk keluarga, masyarakat, institusi pendidikan dan pempengaruh media sosial. Golongan pempengaruh yang mempunyai jutaan pengikut berupaya menjadi ejen perubahan melalui kandungan positif, kempen antibuli, video pendek, podcast, infografik serta kempen tanda pagar (#HentikanBuli, #BuliItuJenayah). Pendekatan kreatif ini dapat meningkatkan kesedaran, memberi sokongan moral kepada mangsa, serta mencegah normalisasi buli. Artikel menekankan pentingnya mendidik remaja sejak awal agar lebih berani bersuara dan menentang budaya buli. Kesimpulannya, kejayaan membanteras buli bergantung kepada solidariti masyarakat dan tanggungjawab moral dalam menggunakan media sosial secara beretika dan berkesan.