Amalan pemilikan harta intelek bagi tujuan pengkomersialan oleh universiti di Malaysia - Mohamad, Ani Munirah; Omar, Mohd. Faizal; Mohd. Karim, Khofizhoah; Abdul Rahim, Mohd Aamir Adeeb; Mohamed, Khadijah; Abd Aziz, Ahmad Shamsul; Wan Zahari, Wan Mohd. Zulhafiz; Wan Ahmad, Wan Norhayati; Abdul Shukor, Junidah; Mohd Norasli, Norhani; Abdul Razak, Farihana (Kementerian Ekonomi, 2024)
Kajian “Amalan Pemilikan Harta Intelek Bagi Tujuan Pengkomersialan Oleh Universiti Di Malaysia” ini dilaksanakan oleh pasukan penyelidik daripada Universiti Utara Malaysia bersama dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang dibiayai oleh Kementerian Ekonomi. Pemerhatian kajian dari aspek pemilikan, penerima gunaan sehingga kepada keupayaan pemindahan teknologi mendapati harta intelek seharusnya berpotensi dimanfaatkan oleh pemilik harta intelek tersebut antaranya melalui pengkomersialan. Secara umumnya, harta intelek akan menjadi sebahagian daripada sumber kekayaan baharu negara. Melalui inovasi, peralihan ekonomi yang melibatkan adaptasi teknologi akan menjana pembangunan ekonomi negara dengan lebih berkesan. Berdasarkan Laporan Indeks Inovasi Global/Global Innovation Index (GII) Tahun 2023 yang telah dikeluarkan oleh World Intellectual Property Organization (WIPO) di Geneva, Switzerland (Malaysian Science and Technology Information Centre [MASTIC], 2023) mendapati bahawa Malaysia dari sudut inovasi bagi tahun 2022 berada pada kedudukan ke-36 daripada 132 buah negara. Maka, bagi memastikan Malaysia berada dalam senarai 30 buah negara teratas dalam GII menjelang 2025, seperti yang disasarkan dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (Kementerian Ekonomi, 16 Ogos 2023), pendaftaran harta intelek bagi mana-mana inovasi yang berpotensi untuk dikomersialkan seharusnya diperkasakan. Universiti menjadi antara reagen dalam pemerkasaan penyelidikan untuk suatu penciptaan atau inovasi berasaskan teknologi sehingga berupaya menghasilkan karya sebagai harta intelek yang memiliki nilai komersial. Oleh yang demikian, kesamaran dalam isu-isu berhubung pemilikan harta intelek yang dihasilkan oleh staf dan/atau pelajar universiti di Malaysia perlu ditangani sebelum sesuatu hasil kerja itu boleh dikomersialkan.