Amalan penilaian risiko projek dalam kalangan universiti awam - Syah, Hafizuddin; Rahim, Shurianie; Mohazin, Abdul Rashid; Puat Nelson, Sherliza; Basil, Muhamad Asri; Mohd Nor, Mohd Nazli; Taha, Roshaiza; Zainul Abidin, Ahmad Firdhauz; Mohamad @ Asmara, Ahmad Ashadi; Lee, Chia Kuang; Hussain, Suhaidah (Penerbit USIM, 2024)
Menurut ISO 31000:2018, risiko merupakan kesan ketidakpastian ke atas pencapaian sesuatu objektif. Dalam kata lain, ia bolel1 merujuk kepada isu, halangan danjuga cabaran yang mungkin akan wujud dalam proses, prosedur kerja dan juga pelaksanaan strategi untuk mencapai sesuatu objektif organisasi. Oleh yang demikian, pendedahan risiko perlu diuruskan dengan baik dan berkesan untuk memastikan risikorisiko yang relevan tidak mengganggu usaha dan strategi sesebuah organisasi atau projek untuk mencapai objektifnya. Risiko projek merujuk kepada potensi sesuatu isu atau masalah yang dapat merencatkan pencapaian objektif, jadual, anggaran, ataupun kualiti sesuatu projek. Setiap projek, sama ada projek besar ataupun projek kecil mempunyai pendedahan risiko yang berbeza-beza dengan cara kawalan risiko yang berlainan. Antara contoh risiko projek adalah risiko kesilapan penganggaran kos, kel ewatan projek, peningkatan kos, kualiti projek, kekurangan sumber manusia dan juga pelanggaran undang-undang dan kontrak.