Kajian rintis faktor penggunaan bahasa kiasan di media sosial dalam kalangan Generasi Z - Abd Hamid, Muhammad Zamir; Khairil Ashraf, Nur Anis Batrisyia; Rosle, Nur Saffiah; Ahmad, Siti Yuliandi (International Islamic University Malaysia, 2025)
Kajian rintis ini bertujuan untuk meneliti faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan bahasa kiasan di media sosial dalam kalangan Generasi Z, dengan fokus terhadap pengaruh emosi, personaliti, dan rakan sebaya. Kajian ini menggunakan pendekatan campuran, iaitu kuantitatif dan kualitatif melibatkan 31 responden mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Pagoh yang dijalankan melalui soal selidik berstruktur dan temu bual secara dalam talian. Analisis kuantitatif menggunakan Korelasi Pearson menunjukkan bahawa ketiga-tiga pembolehubah bebas mempunyai hubungan signifikan dengan penggunaan bahasa kiasan, dengan personaliti mencatatkan hubungan terkuat (r=0.781,p<0.01), diikuti oleh emosi (r=0.469,p<0.01) dan rakan sebaya (r=0.447,p<0.01). Analisis tematik kualitatif pula mendedahkan bahawa emosi merupakan faktor dominan yang mempengaruhi penggunaan bahasa kiasan yang mana responden cenderung menggunakannya untuk meluahkan perasaan secara halus dan mengelakkan konflik. Personaliti turut memainkan peranan penting, khususnya dalam kalangan individu yang kreatif dan berhati-hati dalam komunikasi dan engaruh rakan sebaya pula dilihat melalui pembelajaran sosial dalam komuniti digital. Kajian ini menggunakan Teori Konsep Leksikal dan Model Kognitif (LCCM) oleh Evans (2009), yang menjelaskan bagaimana generasi Z mengaktifkan model kognitif sekunder untuk memahami dan menggunakan bahasa kiasan dalam konteks media sosial. Dapatan kajian menunjukkan bahawa bahasa kiasan bukan sahaja berfungsi sebagai alat komunikasi tetapi juga sebagai mekanisme penyampaian emosi dan identiti sosial dalam era digital. Implikasi kajian ini memberikan pemahaman mendalam tentang dinamik bahasa kiasan dalam kalangan generasi muda serta sumbangannya terhadap evolusi bahasa Melayu kontemporari.