Tahap pengetahuan bahasa Mendriq dalam kalangan pelajar Sekolah Kebangsaan Kuala Lah, Gua Musang, Kelantan - Suhaimi, Mohamad Suhaizi; Azli, Aimy Nazierra; Hashim, Muhammad Faizuddin (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2025)
Komuniti Orang Asli merupakan antara golongan minoriti di Malaysia termasuklah bagi suku kaum Mendriq di Gua Musang, Kelantan. Fenomena seperti kepupusan bahasa boleh berlaku sekiranya jumlah penutur sesuatu bahasa mengalami penurunan yang ketara. Oleh hal yang demikian, kajian ini dilaksanakan bertujuan mengenal pasti leksikal dalam bahasa Mendriq dan menganalisis tahap pengetahuan bahasa Mendriq dalam kalangan pelajar Sekolah Kebangsaan Kuala Lah, Gua Musang, Kelantan. Kajian ini mengaplikasikan pendekatan kualitatif yang melibatkan instrumen kajian seperti kaedah temu bual dan persampelan rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa 10 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Kuala Lah mempunyai pengetahuan yang agak baik dalam bahasa Mendriq bagi 10 leksikal yang diajukan kepada mereka. Walau bagaimanapun, usaha memelihara bahasa Mendriq ini tetap perlu dilaksanakan berikutan bahasa ini merupakan bahasa yang berada di ambang kepupusan