Strategi lisan Ka’ab bin Malik: penggunaan puisi sebagai alat taktikal dalam peperangan bersama Rasulullah ﷺ = Kaʿab ibn Mālik’s poetic strategy: utilizing verse as a tactical weapon in the Prophet’s ﷺ military endeavours - Mohamad Anuar Kamal, Nurul Iman; Ahmad Safian, Nursafira (Penerbit UTHM, 2025)
Puisi merupakan salah satu bentuk ekspresi seni yang paling dominan dalam tamadun Arab, khususnya sebelum kemunculan agama Islam. Pada zaman Jahiliah, puisi memegang peranan penting dalam masyarakat, bukan sekadar sebagai hiburan, tetapi juga sebagai medium penyampaian mesej berkaitan budaya, politik, dan sosial. Penyair ketika itu dianggap sebagai individu berpengaruh, kerana karya mereka berfungsi untuk merakam sejarah kabilah, mempertahankan maruah, serta menyebarkan nilai-nilai keberanian dan kekuatan. Seperti yang dinyatakan oleh Al-Askari (1993: 45), penyair dilihat sebagai suara kabilah mereka, dan puisi yang dihasilkan turut menggambarkan kedudukan serta kehebatan suku tersebut. Oleh itu, puisi bukan hanya sekadar seni, tetapi juga cerminan identiti dan martabat masyarakat Arab pada masa itu.