Falsafah kepengarangan Hamka: tinjauan analitikal terhadap novel Tuan Direktur - Abul Hassan Ashari, Mohamad Zulfazdlee; Ahmad Safian, Nursafira (Penerbit UTHM, 2025)
Hamka merupakan seorang tokoh ulama-sasterawan yang tidak asing lagi di Alam Melayu. Karya beliau, baik dalam bentuk ilmiah mahu pun karya sastera, sering kali menjadi bahan bacaan dan memberi kesan kepada khalayak pembaca. Dalam konteks karya sastera, antara novel yang dihasilkan oleh Hamka ialah Tenggelamnya Kapal Van Der Wijk, Merantau ke Deli, Di Bawah Lindungan Kaabah dan Tuan Direktur. Novel-novel yang dihasilkan ini bukan sahaja menonjolkan keupayaan Hamka dalam penulisan sastera malah turut mengandungi beberapa pemikiran dan falsafah Hamka, khususnya yang berkait dengan persekitaran sosial ketika era penghasilan novel berkenaan. Hal sedemikian secara tidak langsung telah membentuk kepengarangan Hamka dalam penulisan sastera. Justeru, artikel ini bertujuan untuk meneroka falsafah kepengarangan Hamka dengan tinjauan dilakukan terhadap novel Tuan Direktur. Reka bentuk kajian ini merupakan kajian intertekstual dan menggunakan pendekatan kualitatif dalam mengumpul serta menganalisis data. Dapatan kajian menunjukkan novel Tuan Direktur telah menyerlahkan kepengarangan Hamka sebagai sasterawan. Karya tersebut walaupun nipis tetapi sarat dengan falsafah Hamka tentang kemanusiaan. Persoalan hubungan sesama manusia, kemerdekaan dan hubb al-watan, dakwah dan pendidikan yang menjadi teras naratif Tuan Direktur didorong oleh karakteristik Hamka sebagai seorang ulama dan pejuang kemerdekaan di Indonesia. Malah, falsafah kepengarangan Hamka dalam novel tersebut masih lagi relevan dalam konteks hari ini memandangkan isu kemanusiaan merupakan isu yang luas dan infiniti tanpa mengenal batas masa, status dan wilayah.