Cuaca panas, nyamuk ganas: apa kaitan perubahan iklim global dengan denggi? - Hassan, Noor Artika; Sapuan, Isnizam (MScience Ent., 2025)
Demam denggi ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus denggi (DENV-1, DENV-2, DENV-3, atau DENV-4) yang disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes, terutamanya Aedes Aegypti. Antara simptom yang boleh dihadapi pesakit melibatkan beberapa fasa iaitu fasa demam, fasa kritikal dan fasa pemulihan. Semasa fasa demam, pesakit mengalami simptom seperti demam secara tiba-tiba, sakit kepala, pendarahan pada mulut dan hidung, sakit otot dan sendi, muntah-muntah, radang kulit, serta cirit-birit manakala semasa fasa kritikal pula lebih berbahaya kerana melibatkan komplikasi seperti tekanan darah rendah (hipotensi), lelehan pleural, kebocoran plasma yang menyebabkan kekurangan cecair dalam salur darah, dan pendarahan dalam usus. Seterusnya semasa dalam fasa pemulihan, keadaan pesakit mula bertambah baik dengan tahap kesedaran meningkat, tetapi masih berisiko mengalami sawan, gatal-gatal, serta kadar degupan jantung yang perlahan.