Penilaian model Tadabbur al-Quran menerusi pembelajaran kosa kata Arab menggunakan teknologi Realiti Terimbuh khusus untuk komuniti dewasa OKU pendengaran (Model AsomAR) - Ahmad Yusoff, Nabilah Fasihah; Abas, Ummu-Hani; Jaffar, Mohammad Najib; Mat Ali, Ahmad Asyraf; Md Noor, Mohamad Lukman Al Hakim; Abdul Hanid, Mohd Fadzil; Mohd Raus, Norakyairee (Fakulti Pendidikan, Pusat Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti, UKM, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menjalankan penilaian dalaman terhadap kebolehgunaan model AsomAR yang telah dibangunkan. Model ini merupakan satu-satunya model tadabbur al-Quran melalui pendekatan awal menerusi pembelajaran kosa kata Arab dengan berbantukan teknologi Realiti Terimbuh yang direka khas bagi komuniti dewasa OKU pendengaran. Kajian ini menggunakan Teknik Kumpulan Nominal yang telah diubah suai (Modified Nominal Group Technique). Instrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik berskala Likert lima iaitu Amat Tidak Sesuai (ATS), Tidak Sesuai (TS), Agak Sesuai (AS), Sesuai (S), dan Amat Sesuai (AS). Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa kesemua konstruk dan elemen dalam Model AsomAR dinilai "sesuai" dengan skor purata antara 72% hingga 96%. Ini menunjukkan penerimaan yang tinggi terhadap struktur model yang dicadangkan. Penggunaan teknologi Realiti Terimbuh (AR) dalam pembelajaran kosa kata Arab mampu memberi impak positif kepada komuniti dewasa OKU pendengaran. Ini boleh mempengaruhi dasar pendidikan khas, khususnya dalam pendidikan al-Quran, untuk memasukkan teknologi AR sebagai sebahagian daripada kurikulum rasmi di institusi pendidikan khas. Penyediaan garis panduan kurikulum yang mengiktiraf keperluan visual dan interaktif dalam pembelajaran pelajar pekak juga perlu diperhalusi oleh pihak-pihak yang berkaitan.