Faktor risiko persekitaran, parameter kualiti air dan hubungannya dengan kejadian kematian ikan patin di Sungai Pahang - Ramly, Rimatulhana (Fisheries Research Institute (FRI), 2025)
Sungai Pahang ialah sungai terpanjang di Semenanjung Malaysia, dengan panjang kira-kira 459 km dari punca sumbernya di pertemuan Sungai Jelai dan Sungai Tembeling di Banjaran Titiwangsa hingga ke muaranya di Laut China Selatan berhampiran Pekan, Pahang. Sungai ini memainkan peranan penting dalam sejarah, ekonomi, dan ekologi negeri Pahang.