Keperihalan toleransi beragama di Malaysia: idealisme dan praktis - Ismail, Nazneen; Mat Zain, Aemy Elyani; Ibrahim, Haslina; Ismail, Safinah; Abu Hassan, Nur Aisyah; Dass Meral, Fatin Farzana (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Malaysia, sebuah negara majmuk dengan sejarah unik, menjadi model masyarakat antarabangsa atas keupayaannya melestarikan keharmonian beragama. Kajian ini membincangkan faktor toleransi beragama, isu dan cabaran yang dihadapi masyarakat, serta cadangan penambahbaikan untuk memastikan kestabilan sosial. Antara faktor utama toleransi beragama di Malaysia ialah kebijaksanaan pemimpin, pendidikan, tradisi sosial dan budaya, peranan pemimpin agama, serta nilai-nilai murni agama Namun, isu sensitif agama terus menjadi cabaran disebabkan kejahilan masyarakat, media sosial, sentimen emosi dan politik, sistem pendidikan dan kehidupan beragama para penganut agama. Kajian ini mencadangkan agar toleransi beragama diperkukuh melalui sikap saling menghormati, pemerkasaan pendidikan, penyebaran maklumat berkaitan agama dan isu sensitif antara agama, menghindari provokasi dan pemerkasaan undang-undang. Pendekatan seimbang antara pendidikan dan penguatkuasaan memerlukan kerjasama semua pihak, termasuk pemimpin dan pemimpin agama. Usaha ini penting untuk memastikan hubungan antara agama di Malaysia berasaskan nilai ilmu, etika dan budaya setempat, demi mencapai aspirasi keharmonian dalam kepelbagaian.