Meraikan Hari Malaysia secara keluarga Malaysia - Rusly, Roslan (Dagang News Sdn. Bhd., 2022)
Konsep Keluarga Malaysia merupakan gagasan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai pendekatan baharu dalam pentadbiran negara pasca pandemik COVID-19. Gagasan ini diperkenalkan ketika Malaysia berhadapan dengan krisis kesihatan, ketidakstabilan politik dan tekanan ekonomi, menjadikannya satu simbol harapan dan perpaduan untuk membina semula negara. Keluarga Malaysia menekankan semangat kebersamaan merentasi sempadan bangsa, agama dan budaya, serta menekankan nilai-nilai kekeluargaan seperti kasih sayang, saling menghormati dan tolak ansur. Ia dilihat sebagai satu kerangka sosial yang mampu menyatukan rakyat dalam usaha memperkukuh keharmonian dan memulihkan negara daripada pelbagai cabaran. Gagasan ini bukan sahaja berbentuk slogan politik, tetapi sebagai asas penyatuan yang inklusif dalam menghadapi cabaran masa depan.