Budaya songsang artis luar: cegah sebelum parah - Rusly, Roslan (Dagang News Sdn. Bhd., 2023)
Kecoh baru-baru ini dengan insiden melibatkan sebuah kumpulan muzik dari United Kingdom yang bertindak biadab ketika membuat persembahan di Malaysia telah mencetuskan kemarahan rakyat dan tindakan tegas daripada pihak berkuasa. Perbuatan artis tersebut dianggap menghina budaya serta undang-undang negara, sekali gus menyebabkan konsert dibatalkan serta-merta dan laporan polis dibuat oleh Jawatankuasa Permohonan Penggambaran Filem Asing dan Persembahan Artis Luar Negara (JK-Puspal). Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) turut mengambil langkah lanjut dengan menyenaraihitamkan kumpulan tersebut daripada sebarang aktiviti persembahan di Malaysia. Insiden ini bukanlah yang pertama dalam sejarah industri hiburan negara, malah terdapat beberapa festival dan konsert lain yang turut pernah dibatalkan atas faktor ketidaksesuaian dengan nilai tempatan. Kejadian seperti ini memberi peringatan jelas tentang pentingnya pematuhan terhadap garis panduan budaya dan undang-undang dalam setiap penganjuran acara hiburan di negara ini.