Pengaruh pempengaruh yang bagaimana kita perlukan? - Rusly, Roslan (Dagang News Sdn. Bhd., 2022)
Fenomena penggunaan media sosial yang pesat di seluruh dunia, termasuk Malaysia, telah membawa kepada kemunculan golongan pempengaruh atau pencipta kandungan yang memainkan peranan besar dalam membentuk pemikiran dan tingkah laku masyarakat. Laporan Digital 2018 dan statistik Kementerian Komunikasi dan Multimedia menunjukkan peningkatan mendadak pengguna media sosial di Malaysia, terutamanya selepas pandemik COVID-19. Dengan jutaan pengikut, pempengaruh mempunyai kuasa dan tanggungjawab moral dalam menyampaikan kandungan yang mencerminkan nilai-nilai murni dan adab yang selaras dengan keharmonian masyarakat majmuk negara ini. Walaupun terdapat segelintir yang menyalahgunakan pengaruh mereka, ramai juga yang menggunakan platform ini untuk menyebarkan maklumat bermanfaat, membina kesedaran awam, memberi inspirasi dan mencetus perubahan sosial positif. Oleh itu, pempengaruh media sosial wajar diiktiraf sebagai agen perubahan yang mampu menyumbang kepada pembangunan masyarakat melalui kandungan yang membina dan bertanggungjawab.