Beradab menuntut ilmu di era kecerdasan buatan - Alias, Ahmad Ashaari (Media Mulia Sdn Bhd, 2025)
Suatu masa dahulu, adab menuntut ilmu sangat dijunjung tinggi. Namun, kedatangan internet telah mengubah landskap pendidikan, membawa kebimbangan tentang plagiarisme dan mendorong institusi mendidik tentang hak cipta dan etika digital. Kini, kemunculan alat Kecerdasan Buatan (AI) seperti ChatGPT, Deepseek, dan Gemini, telah menimbulkan cabaran baharu terhadap integriti akademik. Pengakuan pelajar yang menggunakan AI untuk menyiapkan tugasan tanpa usaha sebenar menonjolkan bahaya terhadap nilai-nilai asas pendidikan. Kemudahan AI berisiko menghilangkan pengalaman berharga dalam proses pembelajaran seperti pemikiran kritis dan penyelesaian masalah. Ini boleh menumbuhkan mentaliti "jalan pintas" yang menghakis nilai kerja keras dan ketekunan dalam menuntut ilmu. Peranan pendidik menjadi semakin penting, tidak hanya sebagai penyampai ilmu tetapi juga sebagai pembimbing etika penggunaan AI. Institusi pendidikan perlu menyemak kurikulum dan kaedah penilaian, mengurangkan kebergantungan pada tugasan yang mudah dihasilkan AI. Peperiksaan bertulis tradisional dan penilaian lisan seperti pembentangan adalah relevan untuk menguji pemahaman dan kemahiran sebenar pelajar. Memupuk budaya pembelajaran yang kaya dengan adab, di mana "ilmu itu pelita hati," adalah tanggungjawab bersama bagi melahirkan masyarakat berilmu dan berakhlak.