Pentingnya komunikasi, kemahiran insaniah dalam pekerjaan - Alias, Ahmad Ashaari (Media Mulia Sdn Bhd, 2025)
Dalam dunia pekerjaan yang semakin mencabar, kelayakan akademik sahaja tidak lagi mencukupi bagi menjamin kejayaan graduan. Kajian Economist Impact menunjukkan kemahiran insaniah (soft skills), terutamanya di Malaysia, kini menjadi keutamaan utama dalam pasaran kerja. Kompetensi komunikasi melangkaui penyampaian maklumat; ia melibatkan keupayaan memahami, membina jaringan, dan menyelesaikan konflik secara berhemah. Komunikasi bukan lisan seperti bahasa badan dan nada suara turut penting dalam mencerminkan profesionalisme dan membina hubungan harmoni. Mendengar secara aktif, kejujuran, dan amanah adalah asas komunikasi berkesan yang mengurangkan salah faham dan membina kepercayaan. Dalam konteks universiti Islam dan negara, komunikasi juga dinilai dari sudut moral dan etika, berlandaskan prinsip Al-Quran dan Hadis seperti menyelidik kebenaran berita serta konsep husnuzan dan akhlak mahmudah. Amalan shura (perbincangan) juga digalakkan untuk keterbukaan dan kerjasama. UIAM mengintegrasikan kemahiran komunikasi dalam kurikulum melalui program projek komuniti, melatih pelajar dalam komunikasi lisan dan tulisan yang jelas serta berkesan. Penggunaan teknologi digital turut mengasah kemahiran komunikasi teknikal yang relevan. Secara keseluruhannya, dalam ekonomi MADANI, kompetensi komunikasi dan kemahiran insaniah adalah aset penting yang menentukan kejayaan graduan. Ia bukan sahaja membentuk pekerja profesional, tetapi juga insan beretika, bertanggungjawab, dan dihormati dalam organisasi, menjamin kerjaya yang cemerlang.