Analisis keperluan model tadabbur Al-Quran melalui pendekatan kosa kata Arab berbantukan teknologi realiti terimbuh khusus untuk orang dewasa pekak Islam = An analysis of the needs for the tadabbur Al-Quran model using vocabularybased approach assisted by augmented reality technology for muslim deaf adults - Ahmad Yusoff, Nabilah Fasihah; Abas, Ummu-Hani; Jaffar, Mohammad Najib; Md Noor, Mohamad Lukman Al Hakim; Mat Ali, Ahmad Asyraf; Abdul Hanid, Mohd Fadzil; Mohd Raus, Norakyairee (Penerbit Universiti Sains Islam Malaysia, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis keperluan reka bentuk model baharu Tadabbur al-Quran melalui pendekatan kosa kata untuk pelajar dewasa pekak Islam dengan berbantukan Teknologi Realiti Terimbuh. Tadabbur Al-Quran melalui pendekatan kosa kata berasaskan Teknologi Realiti Terimbuh masih belum diteliti dan dibangunkan. Oleh itu, pembelajaran kosa kata bahasa Arab berteraskan al-Quran bagi pelajar pekak haruslah terancang dan bersesuaian dengan keperluan mereka. Kajian ini menggunakan model analisis keperluan Hutchinson dan Waters, 1987 yang terdiri daripada Lacks, Needs, and Wants to collect data. Dapatan kajian menunjukkan kebanyakan responden tidak mengetahui kosa kata bahasa Arab dalam Juzu’ ‘Amma berkaitan ciptaan Allah termasuk manusia, haiwan, tumbuh-tumbuhan, dan lain-lain ciptaan alam dan fenomena alam. Di samping itu, majoriti daripada mereka bersetuju untuk mempelajari kosa kata Arab dalam Juzu' 'Amma yang berkaitan dengan ciptaan-ciptaan dan fenomena alam dengan bantuan teknologi Realiti Terimbuh. Penyelidikan dan pembangunan dalam bidang ini boleh merevolusikan cara keterlibatan orang dengan al-Quran dan memahami maknanya.