Zheng He Çi̇n İmparatorluğu’nda Müslüman Bi̇r Ami̇ral - Özay, Mehmet (Fi̇ki̇r Ki̇tap - Nokta Yayin Grubu, 2025)
Ming Hanedanlığı’nın üçüncü İmparatoru Yung-lo dönemi imparatorluk donanmasının amirali Zheng He (Cheng Ho / 关P 和）liderliğinde gerçekleştirilen yedi önemli deniz seferi, Doğu ve Batı arasında siyasal, toplumsal, ekonomik ve bilimsel gelişmeleri kendi doğallığı içerisinde ele almayı sağlamaktadır. Söz konusu bu denizcilik süreçleri, Çin tarihinde milattan öncesi dönemlere kadar uzanan Kara İpek Yolu ticaret güzergahının, Hint Okyanusu eksenli okyanuşaşırı denizcilik boyutuna tekabül edecek şekilde Deniz İpek Yolu olarak adlandırılmayı hak eder. Küresel çapta önem arz eden bu denizcilik süreçlerini yöneten Zheng He, denizci, bürokrat, elçi ve devlet adamı olarak tarihe ismini yazdırmıştır. Bu gelişme, aynı zamanda Zheng He’nin sahip olduğu bireysel özelliklerin yanı sıra, içinde yer aldığı siyasal ve toplumsal sistemin de dikkatle ele alınmasını gerektirir.