Umat Islam perlu kembali kepada zaman kecemerlangan lampau - Mohammad Noor, Noor Hasrul Nizan (Media Mulia Sdn. Bhd., 2025)
DI dalam beberapa siri syarahan, Prof. Emeritus Datuk Dr. Osman Bakar dalam kapasiti beliau sebagai Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengetengahkan pendekatan yang berpotensi untuk memancu umat Islam kembali kepada zaman kecemerlangan lampau di dalam semua bidang khususnya sains, teknologi, kemasyarakatan, ekonomi dan politik. Pendekatan yang dikenali sebagai ‘Epistemologi Tawhid’ secara dasarnya merupakan akar tunjang di dalam peradaban Islam, akan tetapi akibat beberapa faktor dalaman setelah sekian lama, ia perlu diketengahkan kembali untuk difahami oleh masyarakat Islam. Epistemologi Tawhid mengandungi dua kata dasar iaitu epistemologi yang merujuk kepada teori…