Kahwin campur: isu, konflik, dan peranan mediasi dalam masyarakat majmuk di Malaysia - Ibrahim, Haslina; Md. Rasip, Zaifuddin (USIM Press, 2025)
Kahwin campur merupakan fenomena yang semakin berkembang dalam masyarakat majmuk di Malaysia, didorong oleh faktor globalisasi yang meningkatkan interaksi antara etnik, budaya, dan agama. Namun, perkahwinan yang melibatkan individu Muslim dan bukan Muslim masih menimbulkan pelbagai isu dan konflik, terutamanya dari sudut perundangan dan sosial. Syariat Islam menetapkan bahawa pasangan mestilah beragama Islam untuk perkahwinan yang sah, sementara agama lain juga mempunyai batasan tersendiri yang boleh mencetuskan konflik keluarga dan ketegangan antara komuniti. Kajian ini bertujuan menganalisis isu utama dalam kahwin campur, termasuk implikasi perundangan Islam, perspektif agama lain, serta kesannya terhadap kesejahteraan keluarga dan integrasi sosial. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis dokumen dan kajian literatur yang merangkumi sumber perundangan, kes-kes terdahulu, dan perspektif sosiologi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa walaupun kahwin campur berpotensi menyumbang kepada integrasi sosial, ia juga membawa cabaran besar seperti konflik identiti agama, hak penjagaan anak, pewarisan, dan penerimaan komuniti. Oleh itu, kajian ini mencadangkan pelaksanaan mekanisme mediasi sebagai langkah proaktif dalam menguruskan konflik yang berpotensi timbul, sekali gus memperkukuh keharmonian masyarakat majmuk. Kajian ini memberikan sumbangan signifikan dalam bidang sosiologi dan undang-undang keluarga Islam dengan mengusulkan pendekatan praktikal bagi menangani cabaran kahwin campur di Malaysia, khususnya melalui peranan mediasi sebagai alat penyelesaian konflik. Kata Kunci: Kahwin campur, hubungan antara agama, mediasi