Perspektif Islam mengenai implan mikrocip otak untuk meningkatkan prestasi dalam peperiksaan kompetitif - Muhsin, Sayyed Mohamed; Roslan, Rosazra; Chin, Alexis Heng Boon (Social Health Analytics Sdn Bhd, 2025)
Artikel ini membincangkan potensi faedah dan risiko teknologi cip otak, terutamanya implikasinya terhadap masyarakat, pendidikan, dan etika. Walaupun cip otak menawarkan kemajuan yang signifikan dalam bidang perubatan dan peningkatan kognitif, ia juga membawa bahaya yang besar, seperti penyalahgunaan untuk kawalan, manipulasi, atau penindasan. Kebergantungan yang berlebihan terhadap teknologi ini boleh merosakkan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif, terutamanya dalam kalangan pelajar, dengan mengurangkan motivasi mereka untuk terus berusaha dalam meningkatkan diri dan pembelajaran seumur hidup. Selain itu, ia juga boleh merosakkan nilai-nilai penting seperti ketabahan, ketekunan, dan integriti. Artikel ini menekankan keperluan untuk peraturan dan garis panduan etika yang komprehensif bagi mengelakkan penyalahgunaan teknologi yang berkuasa ini. Dengan mewujudkan perlindungan yang sesuai, masyarakat dapat memanfaatkan faedah cip otak sambil mengurangkan potensi keburukannya. Kerangka etika dan undang-undang akan menjadi kunci dalam melindungi individu dan komuniti daripada kesan negatif penyalahgunaan dan kebergantungan berlebihan terhadap inovasi teknologi ini.