Keperluan pembangunan pelan tindakan strategik bagi menangani ancaman ajaran menyeleweng di Malaysia - Wahab, Muhammad Rashidi; Abidin, Zulkifli; Hamat, Mohd Fauzi; Muhammad Uthman El-Muhammady, Ahmad El-Muhammady; Ramli, Lokman Effendi; Jalil, Abdullaah (Institute of Public Security of Malaysia (IPSOM), 2022)
Religious-oriented extremism is considered one of the major challenges in Malaysia, which manifests itself inter alia in the form of deviant teachings that contradicts the true teachings of Islam from Ahli Sunah Waljamaah. The followers of deviant teachings often make use of religious justification to promote their cause. The literature survey suggests the existence and spread of deviant teachings not only become a threat to the Muslim faith (‘aqidah) but poses threat to public order and national security. Obviously, deviant teachings must be treated as a national issue and it definitely warrants serious attention, particularly by the Islamic religious authorities in Malaysia. Thus, based on content analysis, this paper aims to examine and propose the development of a Strategic Action Plan to address the threat of deviant teachings in Malaysia. The article identified three categories of deviant teachings that exist in Malaysia; traditional deviant teachings, locally developed deviant teachings, and neo- or modern form of deviant teachings. These three teachings are declared as “deviated” by the Islamic religious authorities and it departed from the framework of Ahli Sunah Waljamaah - the official position in Malaysia. Thus, in order to manage this form of threat, a strategic action plan need to be developed which consists of four pillars; prevention, enforcement, rehabilitation and resilient-building. The success of developing and implementing the strategic action plan is important to ensure the integrity of Islam in Malaysia and hence the sustainability of national security and public order. ***** Salah satu jenis fahaman pelampau yang menonjol di Malaysia adalah berorientasikan agama, melibatkan ajaran menyeleweng atau ajaran sesat yang bertentangan dengan agama Islam yang sebenar berteraskan Ahli Sunah Waljamaah. Mereka yang terlibat sama ada secara individu mahupun kumpulan telah menggunakan justifikasi agama bagi mencapai tujuan tertentu dalam perjuangan masing-masing. Sorotan menunjukkan bahawa penularan ajaran menyeleweng tersebut bukan sahaja memberi kesan kepada akidah dan syariat umat Islam, bahkan ia turut memberi kesan kepada ketenteraman awam dan juga keselamatan negara. Keadaan ini menjadikan masalah ajaran menyeleweng sebagai sebuah isu nasional yang perlu diberikan perhatian serius oleh kerajaan khususnya melalui pihak berkuasa agama Islam. Justeru, berdasarkan analisis kandungan dokumen, makalah ini bertujuan untuk meneliti dan mencadangkan pembangunan Pelan Tindakan Strategik bagi menangani ancaman ajaran menyeleweng di Malaysia. Hasil penelitian mendapati bahawa terdapat tiga bentuk ajaran menyeleweng di Malaysia iaitu; ajaran berbentuk silam, ajaran berbentuk tempatan, dan ajaran berbentuk moden atau baharu. Ketiga-tiga bentuk ajaran menyeleweng ini telah difatwakan bertentangan dengan Ahli Sunah Waljamaah yang merupakan mazhab rasmi umat Islam di Malaysia. Bagi menangani ancaman ajaran menyeleweng tersebut, perlu dibangunkan sebuah Pelan Tindakan Strategik yang mempunyai empat teras utama iaitu: pencegahan, penguatkuasaan, pemulihan dan pengukuhan. Keberhasilan pembangunan dan pelaksanaan pelan ini diyakini dapat memperkukuhkan kedudukan agama Islam di Malaysia seterusnya menyumbang kepada keamanan negara.