Tujuan puasa: Syaikh ʿIzz al-Dīn Abū Muḥammad ʿAbd al-ʿAzīz bin ʿAbd al-Salām al-Sulamī al-Syāfiʿī (577 – 660 H) - Alosman, Abdulrahman (Al-Manar Resources, 2025)
Buku kecil ini adalah risalah ringkas yang ditulis oleh seorang ulama silam yang sangat terkenal iaitu Sheikh Izzuddin Abdul Aziz bin Abdul Salam yang hidup di kurun pertengahan. Beliau berasal dari Kota Damsyik, tetapi tinggal lama di Mesir dan dilantik menjadi mufti di sana dan digelar sebagai Sultanul Ulama’ yang bermaksud Penguasa Para Ulama lantaran ketegasan dan keilmuan beliau yang tiada tandingannya pada era itu. Beliau juga merupakan antara ulama besar mazhab Shafei.