Katalog manuskrip Kyai Khalil Abu 'Ammar - Zulkefli, Ahmad Arif; Suhaini, Muhammad Ariff Asyraf; Abdullah, Muhammad Daniel Hakim; Zawawi, Muhammad Zuhairi; Al-Akiti, Muhammad Ayman; Raihan, Ahmad Azlan; Abdul Hamid, Muhammad Fahmi; Meerangani, Khairul Azhar (Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Negeri Sembilan (JMKNNS), 2025)
Katalog Manuskrip Kyai Khalil Abu 'Ammar ini adalah sebuah buku yang mengetengahkan usaha bersepadu dalam mendokumentasikan, mengkatalogkan, dan mendigitalkan manuskrip peninggalan ulama besar Nusantara, Kyai Khalil Abu 'Ammar. Melalui pendekatan sistematik, buku ini membincangkan kepentingan pemeliharaan khazanah intelektual ini sebagai warisan budaya yang berharga, serta mendedahkan kaedah moden yang diaplikasikan untuk memastikan kelestarian dan aksesibiliti manuskrip ini kepada generasi akan datang. Karya ini menjadi rujukan penting bagi penyelidik, akademik, dan peminat sejarah Islam di rantau Nusantara dalam usaha memahami dan menghargai sumbangan ulama terdahulu terhadap keilmuan dan peradaban.