Belangkas; haiwan purba yang perlukan pembelaan - Kassim, Zaleha; Fong, Fiona How Ni (MSCIENCE ENT., 2025)
Belangkas dikategorikan oleh ahli kaji purba sebagai fosil hidup kerana telah melalui penyesuaian masa lebih 300 juta tahun lalu sehingga kini tanpa perubahan rupa dan bentuk badan. Perubahan masa geologi yang berlaku adalah melibatkan perubahan keadaan persekitaran; kandungan gas-gas dan bahan kimia di permukaan bumi yang boleh menyebabkan kematian kepada sesetengah haiwan. Walau bagaimana pun, belangkas dapat melepasi tekanan persekitaran yang melalui beberapa era geologi itu sehingga ke hari ini. Malaysia amat bertuah kerana ketiga-tiga spesis belangkas yang biasa ditemui di Asia dapat hidup di sini. Belangkas boleh ditemui dengan mudahnya di pantai-pantai seluruh Semenanjung Malaysia terutama di pantai barat seperti Perak, Selangor dan Johor. Mereka ialah belangkas laut (Tachypleus gigas) dan belangkas sungai (Carsinoscopius rotundicauda). Sejenis lagi belangkas yang hanya ditemui di perairan kawasan Sabah ialah Tachypleus tridentatus.