Gerakan orientalisme dan Gereja Methodist Episcopal (GME) terhadap penduduk Islam: analisis pensejarahan di Malaysia Abad ke-19 dan 20 = Movement of orientalism and the Methodist Episcopal Church (GME) against the Muslim population: a historiographical analysis of Malaysia in 19th and 20th Century - Aziz, Hamdan; Zakariya, Hafiz; Rahman, A H A; Salamun, Hailan; Ismail, I L M; Said, S; Sulaiman, R; Hamdan, A N (Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), 2024)
Terdapat usaha secara intensif gerakan orientalisme dan Gereja Methodist Episcopal (GME) untuk mengubah kepercayaan penduduk Islam di Malaysia pada abad ke-19 dan ke-20. Justeru artikel ini menganalisis gerakan yang dilakukan orientalis dan GME demi mencapai tujuan mereka. Dengan menggunakan pendekatan pensejarahan iaitu data arkib, dokumen mubaligh serta sumber-sumber sekunder data dianalisis dan dipersembahkan dalam bentuk deskriptif. Kajian mendapati orientalisme memperkenalkan naratif baharu terhadap budaya dan agama yang dianuti penduduk Islam iaitu melalui lensa stereotaip dan generalisasi. GME berusaha menarik penduduk Islam melalui pendekatan dialog dan pendidikan meskipun tetap berada dalam kerangka missionari Kristian. Mereka juga berusaha untuk mengubah identiti watan penduduk Islam namun tidak begitu berjaya. Mereka terpaksa berhadapan dengan penduduk yang secara struktural telah pun kukuh dengan ajaran Islam. Kumpulan agamawan seperti kumpulan tuan-tuan guru, haji dan lebai menjadi dominan dalam kalangan penduduk. Individu yang bergelar haji adalah kumpulan yang paling berpengaruh dalam masyarakat kerana kebiasaan mereka yang sudah mengerjakan haji mempunyai keiltizaman keIslaman serta mendapat status sosial yang agak tinggi