Masjid Pusat Asasi UIAM sebagai pusat tarbiyah ruhiyyah: satu kajian kepuasan pelanggan dan muhasabah - Mohd Basri, Mohd Rafaei; Mohd Rukon, Nooradilah; Ali, Nor Azlina; Abd Wafoor, Muhamad Mahfuz Saufi; Mohamad, Hafizuddin (Centre for Foundation Studies, IIUM, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menilai impak Masjid Pusat Asasi UIAM terhadap perkembangan rohani komuniti melalui tinjauan kepuasan pelanggan yang komprehensif. Walaupun institusi masjid ini penting, terdapat kekurangan data empirikal mengenai sejauh mana ia memenuhi keperluan rohani dan keagamaan jemaahnya. Tinjauan ini, yang merangkumi 18 item merentasi enam konstruk—kemudahan dan kelengkapan, penglibatan komuniti, bimbingan rohani, kepimpinan dan pengurusan, acara dan aktiviti, dan kepuasan keseluruhan—dijalankan ke atas 159 responden dari komuniti Pusat Asasi UIAM, termasuk pelajar dan kakitangan, menggunakan kaedah persampelan sukarela. Objektif kajian adalah untuk mengukur kepuasan keseluruhan jemaah, mengenal pasti program dan perkhidmatan utama yang menyumbang kepada perkembangan rohani, menentukan bidang yang memerlukan penambahbaikan, mengumpul maklum balas mengenai inisiatif baharu yang berpotensi, dan menilai impak masjid dalam memupuk penglibatan komuniti. Pembolehubah bebas termasuk kualiti kemudahan, program komuniti, bimbingan rohani, kepimpinan, dan acara, manakala pembolehubah bersandar adalah kepuasan pelanggan keseluruhan. Hasil kajian menunjukkan impak positif secara umum masjid sebagai pusat perkembangan rohani, dengan tahap kepuasan tinggi dilaporkan dalam bidang seperti bimbingan rohani dan penglibatan komuniti. Namun, kajian ini juga mengenal pasti bidang tertentu yang memerlukan penambahbaikan, terutamanya dalam kualiti kemudahan dan variasi acara yang ditawarkan. Responden memberikan maklum balas yang bernilai dengan mencadangkan inisiatif baharu yang berpotensi, seperti program yang lebih pelbagai dan peluang yang lebih baik untuk interaksi komuniti, yang dapat menyokong perkembangan rohani mereka. Kajian ini diakhiri dengan cadangan untuk kepimpinan masjid bagi menangani bidang penambahbaikan yang dikenal pasti. Dengan meningkatkan perkhidmatan yang disediakan, masjid dapat memenuhi keperluan rohani komuniti dengan lebih baik. Pelaksanaan cadangan ini akan memperkukuh peranan Pusat Asasi UIAM sebagai pusat utama untuk perkembangan rohani dan pembangunan komuniti, yang akhirnya akan memupuk komuniti yang lebih terlibat dan berpuas hati.