Naratif takaful bagi wanita penghidap sakit mental di Malaysia - Tajul Urus, Nur Sarah; Md Noor, Mohamad Lukman Al Hakim; Burhanuddin, Iswandi Harahap; Md Aziz, Mu’azah; Salleh, Mohd Muslim (Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (UniSHAMS), 2024)
Takaful merupakan suatu sistem perlindungan diri yang menjamin keselamatan dan kesejahteraan para pencarum. Walaupun industri takaful telah bertapak di Malaysia semenjak 1982 akan tetapi industri perlindungan diri ini tidak menekankan permasalahan yang sering dihadapi oleh para wanita berkaitan dengan sakit mental. Sakit mental dialami oleh sebahagian wanita yang terdedah dengan tekanan emosi, perasaan dan bebanan kerja. Secara umumnya, permasalahan tersebut tidak dilindungi dalam skim takaful. Kajian ini membincangkan tentang peranan kerajaan dalam sistem perlindungan takaful terhadap pesakit sakit mental di Malaysia. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif melalui temu bual bersama informan terpilih. Dapatan kajian mendapati bahawa kerajaan Malaysia memainkan peranan yang amat penting dalam menyediakan perlindungan dan sokongan kesihatan untuk wanita yang mengalami masalah kesihatan mental. Melalui dasar-dasar yang berkesan, program kesihatan dan produk takaful yang disesuaikan, pihak yang berkenaan mampu menyediakan jaringan keselamatan yang kukuh untuk wanita dan memastikan kesejahteraan mereka terpelihara secara holistik. Langkah-langkah yang diambil ini bukan sahaja membantu dalam pengurusan kewangan tetapi juga meningkatkan kesedaran dan pendidikan kesihatan dalam kalangan masyarakat. Kerjasama berterusan antara kerajaan, syarikat takaful, dan masyarakat adalah kunci untuk mencapai tahap kesihatan wanita yang lebih baik di Malaysia. Antara cadangan kajian lanjutan yang boleh diterokai pada masa hadapan ialah analisis hubungan bebanan kerja dan kesejahteraan mental dikalangan pekerja kerajaan dan swasta serta cadangan peranan kumpulan wang simpanan pekerja (KWSP) dan syarikat takaful dalam memastikan kesihatan mental pencarum.