Kumpulan Hadis kelebihan Tanah Syam = مجموع فيه أحاديث فضائل الشام - Alosman, Abdulrahman; Wan Ahmad, Wan Rusli; Hasmad, Nurjannah (Al-Manar Resources, 2025)
Kitab ini merupakan terjemahan dua bahagian karya bertajuk “Fadha’il Al-Syam” oleh al-Imam Al-Sam’ani dan al-Imam Ibn ‘Abd al-Hadi yang mengumpulkan sejumlah 77 buah hadis dan athar berkaitan kelebihan bumi Syam dan kota Damsyik yang diekstrak daripada kitab-kitab hadis yang muktabar. Idea untuk menterjemahkan karya “Fadha’il Al-Syam” ini terlintas dalam minda penyusun sempena pembebasan negara Syria pada tarikh 8 Disember 2024 daripada cengkaman pemerintah diktator selama lebih dari lima dekad. Penyusun menyasarkan faedah kitab ini buat semua penuntut ilmu sama ada yang memahami Bahasa Arab ataupun tidak. Diharap karya ini mampu memberi pedoman kepada para Muslimin lebih-lebih lagi dalam era fitnah yang serba mencabar ini.