Metodologi penulisan manzumah tajwid surah al-Fatihah karya Jamal al-din al-Sarsari (w. 656h) - Farhan Ramlan, Muhammad Ammar; Syed Aziz, Sharifah Noorhidayah; Ahmad Lutfi, Mujahid; Amer, Uqbah (Faculty of Islamic Studies and Civilisation, UIS, 2022)
Surah al-Fatihah merupakan salah satu rukun solat yang wajib dibaca ketika mendirikan solat. Kegagalan seseorang menyempurnakan syarat wajib bacaan surah al-Fatihah di dalam solat akan menyebabkan solatnya tidak sah. Di antaranya, membaca surah al-Fatihah tanpa menepati hukum tajwid sehingga membawa kepada perubahan makna sesuatu ayat di dalam surah tersebut. Permasalahan bacaan surah al-Fatihah dalam kalangan masyarakat sentiasa berlaku serta ia kurang mengambil perhatian dalam usaha membaiki bacaan surah al-Fatihah. Oleh itu, dalam menangani masalah ini didapati Jamal al-Din al-Sarsari (w. 656H) merupakan salah seorang ulama yang telah menulis panduan bacaan bertajwid pada surah al-Fatihah dalam bentuk manzumah iaitu bait syair yang mengandungi sebanyak 26 bayt. Maka, kajian ini bertujuan untuk memperkenalkan Jamal al-Din al-Sarsari (w. 656H) sebagai tokoh ilmu tajwid serta meneliti metode penulisan beliau berdasarkan manzumah surah al-Fatihah. Kajian ini dilaksanakan dengan reka bentuk analisis kandungan iaitu data-data yang bersumber dari manzumah tajwid al-Fatihah serta buku-buku yang berhubungan dengan perbahasan demi mencapai objektif yang telah digariskan. Kajian ini mendapati bahawa Jamal al-Din al-Sarsari (w. 656H) tidak hanya menumpukan perbahasan ilmu tajwid surah al-Fatihah pada 12 bayt sahaja. Akan tetapi, beliau memasukan perbahasan lain pada 14 bayt seperti nasihat kepada pembaca al-Quran, keistimewaan surah al-Fatihah dan nasihat akidah berpandukan surah al-Fatihah.