Terjemahan - Jaafar, Ismail; Suhaimi, Mohamad Suhaizi; Nopiah, Julaina (Penerbit UPM, 2024)
Buku ini menghimpunkan 13 penulisan ilmiah mengenai bidang-bidang yang terkandung dalam disiplin Bahasa Melayu Komunikasi Antarabangsa (BMKA). Sebagai pengetahuan bersama, BMKA tidak terikat dengan hal-hal yang berkaitan linguistik dan sastera semata-mata, malah bidang-bidang Sains Politik dan komunikasi tempatan dan antarabangsa juga diambil kira sebagai ilmu yang cukup meluas. Penulisan daripada 13 orang pensyarah dari Jabatan Bahasa Melayu dan Jabatan Pengurusan Pelancongan ini mampu memberi pendedahan awal tentang BMKA berikutan kaedah penyampaiannya yang mudah, jelas dan mesra pembaca bagi mereka yang kurang arif mengenai BMKA. Diharapkan agar ilmu dalam penulisan ini dapat membuka mata para pembaca mengenai bidang Bahasa Melayu yang cukup meluas dan perlu diambil cakna oleh semua rakyat Malaysia.