Pembangunan permainan mudah alih Bahasa Arab untuk pelajar sekolah rendah berasaskan Elemen Merentas Kurikulum (EMK) KSSR - Zainuddin, Ghazali; Mohamed Masrop, Noor Azli; Ramlan, Siti Rosilawati; Sahrir, Muhammad Sabri; Mansor, Naqibah (Penerbit UIS (Universiti Islam Selangor), 2024)
Aplikasi mudah alih merupakan konsep pembelajaran era baru yang menggunakan peranti elektronik peribadi sebagai medium pembelajaran. Kajian ini bertujuan meninjau keperluan rekabentuk dan pembangunan permainan mudah alih bahasa Arab untuk sekolah rendah di Malaysia berasaskan Elemen Merentas Kurikulum (EMK) dalam Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR). Kajian ini telah dilaksanakan menggunakan kaedah penyelidikan bercampur; kaedah kuantitatif dan kualitatif. Reka bentuk penyelidikan kuantitatif melibatkan metodologi tinjauan menerusi dua instrumen soal selidik berasingan bagi guru dan pelajar. Sampel kajian terdiri daripada 463 orang guru bahasa Arab peringkat sekolah rendah dari seluruh Malaysia; dan 384 orang pelajar dari lima buah sekolah di Selangor dan Kuala Lumpur. Manakala bagi reka bentuk penyelidikan kualitatif pula melibatkan analisis dokumen terhadap buku bahasa Arab KSSR tahun dua dan temu bual ke atas sebelas orang guru bahasa Arab yang terpilih dari Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur melalui kaedah ‘Focus Group Discussion’. Temu bual ini berkisar kepada isu pembelajaran Bahasa Arab di sekolah serta meninjau tahap kefahaman dan kesedaran guru terhadap kewujudan EMK yang terdapat dalam buku teks Bahasa Arab. Kajian ini telah menghasilkan beberapa penemuan penting dalam mewujudkan pembangunan permainan mudah alih yang melibatkan bahasa Arab. Kajian ini juga mencadangkan beberapa elemen penting dalam merekabentuk dan membangunkan permainan mudah alih sesuai dengan tahap pengetahuan pelajar dan sejajar dengan perkembangan semasa dalam dunia pendidikan.