Metafora dalam lirik lagu Mantera Beradu: Analisis Semantik Inkuisitif - Nopiah, Julaina; Zainudin, Zuhairi (Kulliyyah of Sustainable Tourism and Contemporary Languages, 2024)
Kajian ini membincangkan ungkapan metafora yang terkandung dalam lirik lagu Mantera Beradu karya Malique Ibrahim. Metafora merupakan bahasa kiasan yang disandarkan dengan sesuatu perkataan yang menghasilkan makna tersirat. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis ungkapan metafora dalam lirik lagu Mantera Beradu dengan menggunakan pendekatan Semantik Inkuisitif (S.I) dan Rangka Rujuk Silang (RRS). Kajian yang dijalankan menggunakan pendekatan kualitatif dan memilih lima ungkapan metafora dalam lirik lagu ini. Hasil kajian menunjukkan ungkapan ‘awan mendung yang berarak’ merujuk kepada metafora yang berkaitan perasaan sedih. Ungkapan ‘ijazah terbaik datangnya dari jalanan’ pula membawa makna metafora pengalaman. Ungkapan ‘sebelum jadi naga ikan koi renang-renang’pula membawa makna usaha diikuti dengan ungkapan ‘muka sama hijau hati siapa tahu’ yang bermaksud sifat berpura-pura dan yang terakhir ungkapan ‘kulit tak bersalin walau saling ganti baju’ yang bermaksud mengekalkan identiti diri. Setiap ungkapan metafora yang dipilih mempunyai makna yang tersirat dan berunsurkan pengajaran yang disandarkan mengikut akal budi, falsafah budaya. agama dan masyarakat dalam lirik lagu tersebut.