Adaptasi warga emas terhadap teknologi: kajian tentang penggunaan dan cabaran - Mat Nayan, Norshita; Ijab, Mohamad Taha; Hassan, Mohd Khairul Azmi; Afiq, Mohd Akmal (Global Academic Excellence (M) Sdn Bhd (GAE), 2024)
Dalam era revolusi digital, teknologi telah menjadi elemen penting dalam kehidupan seharian, merentasi pelbagai generasi. Warga emas, yang pada awalnya mungkin kurang terdedah kepada kemajuan teknologi, kini semakin digalakkan untuk memanfaatkan teknologi dalam pelbagai aspek kehidupan, seperti komunikasi, kesihatan, dan urusan kewangan. Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap adaptasi warga emas terhadap teknologi serta mengkaji cabaran yang mereka hadapi dalam penggunaan teknologi terkini. Melalui pendekatan kuantitatif, soal selidik diedarkan kepada 30 responden berumur 60 tahun ke atas. Hasil kajian mendapati bahawa walaupun sebahagian besar warga emas telah mula menggunakan teknologi dalam kehidupan harian mereka, terutamanya aplikasi komunikasi dan kesihatan, mereka masih menghadapi cabaran seperti kesulitan memahami fungsi teknologi yang kompleks, kekurangan literasi digital, serta kebimbangan terhadap keselamatan dan privasi dalam talian. Walaupun demikian, majoriti responden menyedari manfaat signifikan teknologi dalam meningkatkan kualiti hidup mereka, terutamanya dalam kekal berhubung dengan keluarga dan memantau kesihatan. Kajian ini mencadangkan supaya program latihan yang lebih terfokus dan bantuan teknikal disediakan untuk membantu warga emas menyesuaikan diri dengan teknologi secara lebih efisien dan selamat.