Keperluan dan cabaran dakwah di Sarawak: Suatu analisis kualitatif dari perspektif aktivis NGO Islam the needs and challenges of dakwah in Sarawak: A qualitative analysis from the perspective of Islamic NGO activists - Ellin, Mohammed Rasheedan; Jambli, Mohd. Khairol; Abdul Hamid, Siti Hazariah; Othman, Fazmawati (IRIS Institute, 2024)
Dalam masyarakat pelbagai etnik seperti Sarawak, penting bagi sesebuah gerakan dakwah untuk memahami persepsi dan pandangan aktivis mereka terhadap persekitaran dakwah. Kajian ini menggunakan kaedah temu bual bersemuka terhadap lapan orang aktivis NGO, kemudian dianalisis secara tematik menggunakan aplikasi ATLAS.ti. Identiti responden dirahsiakan menggunakan nama samaran. Tema utama yang diperolehi merangkumi penghayatan Islam oleh mualaf di Sarawak, cabaran yang dihadapi oleh aktivis NGO dalam dakwah, dan keperluan untuk menyokong penyampaian dakwah yang berkesan di Sarawak. Analisis menunjukkan bahawa persediaan yang baik dari segi motivasi, kemahiran komunikasi, perancangan, dan penguasaan media adalah penting bagi keberkesanan dakwah. Implikasi ini mempengaruhi strategi persediaan dan pelaksanaan dakwah di Sarawak.