Pelan tindakan Malaysia bagi mencegah dan menangani fahaman pelampau keganasan 2024-2028 = 2024-2028 Malaysia action plan on preventing and countering violent extremism (MyPCVE) - Said, Jamaliah; Abdullah, Mohd Kamarulnizam; Hamat, Mohd Fauzi; Hanafiah, Mohd Hizam; Mohd Yusof, Danial; Muhammad Uthman El-Muhammady, Ahmad El-Muhammady; Jalil, Abdullaah; Wahab, Muhammad Rashidi; Mohamed, Norhayati; Syed Yusuf, Sharifah Norzehan; Zakaria, Nor Balkish; Kasim, Eley Suzana; et al. (Ministry of Home Affairs (MOHA), 2024)
Malaysia ialah sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berperlembagaan. Kesinambungan Malaysia dalam kesepaduan rakyat, wilayah, kerajaan, kedaulatan dan pengiktirafan antarabangsa dinaungi oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Perlembagaan menjadi asas kepada kerjasama, keadilan dan hubungan erat antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa dipelihara dan dilindungi.