Menterjemah teori Ibn Khaldun dalam pembelajaran bahasa era digitalisasi - Che Haron, Sueraya (Radio Televisyen Malaysia (RTM), 2024)
Pembelajaran bahasa yang efektif memerlukan penguasaan kemahiran-kemahiran berbahasa yang padu untuk membuahkan hasil yang diingini. Kemahiran berbahasa yang dimaksudkan ialah kemahiran membaca, menulis, mendengar dan juga bertutur. Namun di antara keempat-empat kemahiran ini, yang mana satukah sepatutnya didahulukan? Menurut Ibn Khaldun, objektif akhir sesuatu pembelajaran bahasa ialah kebolehan berkomunikasi secara lisan dalam bahasa tersebut dengan baik. Beliau mendefinisikan bahasa sebagai suatu alat untukmeluahkan perasaan, pendapat, kehendak, serta keperluan seseorang secara lisan.