Media sosial berperanan membangun peribadi - Che Haron, Sueraya (Malay News, 2024)
Kuala Lumpur: Kemajuan sains dan teknologi telah membawa perubahan yang sangat besar dalam semua aspek kehidupan manusia. Teknologi juga telah merubah cara manusia berhubung. Pada masa kini, pelbagai bentuk media sosial boleh diguna untuk berkomunikasi dan berinteraksi. Menurut laporan ExplodingTopics.com, 10 media sosial yang paling ramai pengguna pada tahun 2024 adalah Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok, Wechat, Messenger, Telegram, Viber dan Snapchat. Urutan tersebut ialah berdasarkan jumlah pengguna dan data trafik yang diukur secara bulanan.