Perketat penguasaan urus sampah elak banjir kilat di bandar - Kasim, Norhidayu (News Straits Times Press (M) Bhd., 2024)
Akhir-akhir ini negara sering dikejutkan kejadian banjir kilat di kawasan bandar berikutan fenomena hujan lebat disebabkan peralihan monsun bermula hujung September hingga November. Sehubungan itu, pihak berkuasa dan orang awam perlu berwaspada dengan kemungkinan berlaku banjir kilat, tanah run- Prof Madya di tuh, kepala air, aliran puing dan kerosakan Jabatan infrastruktur. Kejuruteraan Awam, Fakulti ·Fenomena hujan lebat ini bukan hanya Kejuruteraan, menyebabkan air bertakung, malah boleh Universiti Islam menyebabkan bencana alam serius terutaAntarabangsa ma di kawasan berbukit, lembah sungai dan Malaysia kawasan rendah.