Dengarlah kata doktor, patuhi keperluan ambil ubat - Zaini, Syahrir (Media Mulia Sdn. Bhd., 2024)
KEPATUHAN dalam pengambilan ubat-ubatan adalah sangat penting bagi menguruskan penyakit kronik dengan berkesan. Istilah perubatan untuk aspek ini ialah medication adherence. Biasanya, pesakit yang mempunyai diagnosis penyakit kronik akan dimasukkan ke wad di hospital terlebih dahulu disebabkan oleh serangan mengejut penyakit tersebut. Setelah beberapa hari dirawat di hospital, doktor membolehkan pesakit pulang ke rumah dengan…