Kepentingan taksidermi haiwan dalam menjamin kelestarian planet - Zainul Azlan, Nurhazirah; Othman, Noratikah; Md Isa, Muhammad Lokman (MajalahSains.Com, 2024)
Perkataan “taksidermi” berasal daripada dua perkataan Yunani iaitu, “taxis” bermaksud susunan dan “derma” bermaksud kulit. Taksidermi merupakan gabungan antara sains dan seni dalam memelihara haiwan yang telah mati dengan tujuan untuk mengekalkan bentuk dan rupa semula jadi haiwan tersebut. Teknik-teknik taksidermi ini juga melibatkan penyusunan, pengawetan dan pemasangan semula kulit, bulu, badan tiruan dan bahagian tubuh haiwan. Kemudian, haiwan ini akan dipamerkan untuk menjadikannya kelihatan seolah-olah masih hidup di habitat semula jadinya. Umumnya, taksidermi boleh dijalankan ke atas haiwan yang mempunyai kulit, sisik, bulu atau cangkerang. Contoh-contoh haiwan tersebut termasuklah tikus, harimau, burung merak, penyu, ular, buaya dan ikan jerung. Tidak terhad kepada itu, serangga seperti rama-rama, kumbang dan labah-labah juga boleh dijadikan sebagai spesimen taksidermi.