Sultan Ibrahim Iskandar: pewaris perdu Kesultanan Melayu Melaka - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2024)
Kesultanan Johor Moden pada hakikatnya tidak bermula dari tahun 1528 apabila Seri Nara Diraja dan orang kaya-kaya pembesar Sultan Mahmud Melaka bermuafakat menerima penamaan Raja Ali sebagai ganti baginda sebagai Yang di-Pertuan Besar Johor-Pahang- Riau-Lingga.